A kovászos kenyérkészítés először akarat később hitvallás kérdése.

VadKovász

VadKovász

Autolizálás. Pihentetés, Gluténablak, Hydration

2017. szeptember 17. - Hajós Krisztián

Autolizálás. más néven Pihentetés.
Az autolízís szó jelentése önbomlasztás.

Raymond Calvel professzor francia pékoktató vezette be ezt a technikát aminek a lényege hogy a vizet és a lisztet összekeveri és a liszt meg szívja magát vízzel a glutén magától átalakul. Így a sikér gyorsabban átalakul és lerövidül a kelesztési idő és tészta könnyebben nyújtható. A pihentetés után a tészta kisimul.

A pihentetés alatt nem szabad hozzáadni élesztőt sem sót, a só megkeményítené a a glutént és így hátráltatná annak az átalakulását.

Az autolizálás általában 30-60 perc ez idő alatt takarjuk le a tésztát egy nejlonnal hogy ne száradjon ki, ezek után hozzá adható a só az élesztő és az elkészített előtészta.

Ha így járunk el a tészta előkészítésével akkor sokkal könnyebb lesz vele dolgozni. Ezután jöhet a dagasztás és a hajtogatás.

img_2156.jpg

 

Gluténablak segítségével ellenőrizhetjük, hogy a tészta megfelelően megkelt-e. Gluténablakot úgy csinálhatunk hogy kiveszünk egy darab tésztát és addig húzzuk szét az ujjaink között míg szinte át nem látszik de még nem szakad szét.

img_345.jpg

Hydration:  víz tartalom %-ban adják meg.

Általában a kenyér kovászok 80-100% hydratáltságuak. Mindig a liszt mennyíségéhez számoljuk a többi hozzávalót.

Ha 100% hydratáltságú akkor 100g liszt 100g víz. 
Ha 80% hydratáltságú akkor 100g liszt 80g víz.

A bejegyzés trackback címe:

https://vadkovasz.blog.hu/api/trackback/id/tr5412872092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása