A kovászos kenyérkészítés először akarat később hitvallás kérdése.

VadKovász

VadKovász

100 % rozskenyér másképpen

2018. január 12. - Hajós Krisztián.

Egy másik 100 % rozskenyér valamivel hagyományosabb készítéssel.

img_2630.jpg

Hozzávalók:

Előtésztához:
Teljes kiőrlésű rozsliszt (RL-190) 50 g 
Kovász 50 g
Víz 50 g 

Főtésztához:
Előtészta
Teljes kiőrlésű rozsliszt (RL-190) 400 g 
Víz 345 g 
Só 5 g 

A kovásznak (előtésztának) így kell kinéznie. Este 10 óra felé szoktam összekeverni és reggel 8-10 óra körül megfelelő állapotú szokott lenni. Buborékosnak könnyűnek levegősnek.

img_2611.jpg

Összekeverjük a vizet és a kovászt, aztán hozzáadjuk a lisztet és a sót, jól összedolgozzuk. 

img_2612.jpg

A tésztát állni hagyjuk kb. 2 órát ( szobahőmérséklettől függően lehet ez több, vagy kevesebb) letakarva.
img_2617.jpg

A konyhapultot lisztezzük be, de sokkal több lisztet használjunk, mint amit szoktunk, mivel a tészta nagyon ragad.

Próbáljunk meg egy cipó formát csinálni a tésztából, és tegyük egy jól kilisztezett kelesztőtálba, és 2- 3  órán át hagyjuk kelni a duplájára. Akkor van megkelve amikor megnő és kezd berepedezni a lisztezett felszín.

img_2620.jpg

A sütőt melegítsük elő 230 fokra a vasedénnyel együtt. Ha meleg a sütő, és a kenyér is megkelt, akkor borítsuk bele a tésztát az edénybe.

img_2627.jpg

Süssük 20 percig fedővel és 20-30 percig fedő nélkül.

img_2629.jpg

Akkor van kész a kenyér ha a belseje eléri a 99-100 fokot, vagy kopogtatásra kongó hangot ad.

Hagyjuk rácson kihülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://vadkovasz.blog.hu/api/trackback/id/tr3513564329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása