Ez a kenyér szintén egy rozsos kenyér, többfajta lisztet tartalmaz, valamint melaszt, szódabikarbónát, sütőport. Édeskés ízvilágú, kicsit a mézes puszedlire emlékeztet. Ha valaki sütött már Ír szódás kenyeret, és szereti, az nem fog ebben sem csalódni. Nagyon egyszerűen elkészíthető.
NEM TARTALMAZ KOVÁSZT nem savanykás.
1 óra 40 perc alatt meg van sütéssel együtt.

Hozzávalók:
Kenyérliszt (BL-80) 230 g
Kukoricaliszt 115 g
Teljes kiőrlésű rozsliszt (RL-190) 230 g
Teljes kiőrlésű búzaliszt (BL-200) 150 g
Sütőpor 7 g
Szódabikarbóna 15 g
Só 6 g
Melasz 165 g
Tej 500 g
Aszalt szilva és vörös áfonya 115 g

(Előkészület: szerezzünk fém kávés dobozokat, és égessük ki őket többször a sütőben, így tiszták lesznek és nem lesz festék szaguk.)
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
A száraz hozzávalókat mérjük ki egy tálba.

A tejet keverjük össze a melasszal, majd ezt öntsük hozzá a száraz hozzávalókhoz. Javaslom, hogy ne egy lépében, hanem kettő vagy több lépésben adagoljuk a száraz hozzávalókhoz.

Az összekevert tésztát töltsük az előre kivajazott vagy kiolajozott dobozokba és tegyük a sütőbe. Én az aljára vágtam szilikonos sütőpapírt, hogy biztosan könnyen kilehessen szedni a dobozból a kenyeret.

Tegyük a 150 fokos sütőbe 1 óra 30 percre.

A recept megtalálható a Kenyérsütés Mesterfokon című könyvben.