A kovászos kenyérkészítés először akarat később hitvallás kérdése.

VadKovász

VadKovász

Vadkovász készítés

2017. szeptember 15. - Hajós Krisztián

Mivel is kezdődhetne egy kovászos blog?
Természetesen a kovász készítéssel.

Miből áll a kovász? Liszt és víz nem tartalmaz ipari élesztőt.

Honnan kerülnek az üvegbe a baktériumok és a gombák (élesztőgomba)? Két nagy nézet/szemlélet viaskodik egymással: az egyik szerint a gombák a megőrölt gabona felszínéről kerül az üvegbe, a másik szerint a levegőben körülöttünk mindenhol gombák vannak pl: élesztő gomba is tehát a levegőből kerül az üvegbe az élesztő gomba.

img_2562.jpg

A kovász Kb. 24-25 fokos melegben érzi a legjobban magát, pihentetés alatt konyhapulton vagy a kamrában tartjuk, nem szereti a huzatot, hőingadozást és a sok mozgatást.

Lépések:

1. nap: Mérjünk ki 50 g  teljes kiőrlésű rozslisztet zárható üvegbe és 50 g langyos vizet. Keverjük össze, majd lazán zárjuk le az üveget, 2 napig állni hagyjuk. Először buborékozni kezd szörnyen fog kinézni szaga kellemetlen. Amikor leülepedik akkor lehet etetni ami csak a 3. napon következik.

2. nap: Jól összekeverjük és hagyjuk pihenni.

3. nap: Most következik az „etetés”: a teljes kovász mennyiséget és 25 g teljes kiőrlésű rozslisztet (RL 190), 25 g kenyér lisztet (BL 80) és 50 g langyos vizet jól összekeverünk és hagyjuk pihenni.

4-7. nap: Ismételjük az etetéseket napi 2x. Könnyebb, ha mindig reggel és este végezzük az etetést fix időpontban. Az „etetés” előtt a kovászból 50 g mennyiséget tartsunk meg és azt frissítsük 25 g teljes kiőrlésű rozsliszttel (RL 190) és 25 g kenyér liszttel (BL 80) és 50 g langyos vizet adunk hozzá. Lassan térjünk át  a teljes kiőrlésű rozslisztről (RL 190) a teljes kiőrlésű búzalisztre (BL 200), azaz 6-7 nap már csak teljes kiőrlésű búzaliszttel (BL 200) frissítjük (25 g teljes kiőrlésű búzaliszt (RL 190) és 25 g kenyér liszt (BL 80)).

Igaz hogy, így nem fehér kovászt kapunk, de ez a keverék sokkal ellenállóbb lesz a természet viszontagságaival szemben  és a mi hibáinkat is jobban elviseli.

8. nap: Ettől a naptól kezdve növeljük a mennyiséget mivel sütéskor 150-200 g -ot szoktunk használni és kell, hogy maradjon az etetéshez 50-100 g kovász.

Ezért 100 g kovászt etetünk, a következőképpen (100%  hydration):

-100 g kovász
-100 g liszt (50 g teljes kiőrlésű búzaliszt (BL 200) 50 g kenyér liszt (BL 80))
-100 g langyos víz.

A 8. naptól naponta egyszer etetünk /frissítünk lehetőleg naponta ugyanabban az időpontban.

Kovászunk kellemesen savanykás illatú, barnás színű, buborékos lesz. Megkezdhetjük vele a sütést.

img_2565.jpg

 

img_2472.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vadkovasz.blog.hu/api/trackback/id/tr112830192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása